Aktualnosti

aronijaOPG Remenar iz Črneca Dugoselskog kod Dugog Sela u Zagrebačkoj županiji ovih je dana strojno, jednim od ukupno samo četiri takva kombajna u Hrvatskoj, ubrao 10-ak tona aronije na 4 hektara s ukupno 10.000 grmova.

Nakon lanjske godine, kad je urod zbog suše i pored obveznog navodnjavanja, bio manji i do 80 posto, dođe jedna hiperrodna godina kakva je bila ova, ali i ona prije dvije godine. Prošle godine velika kiša u jeku cvatnje grmova, na proljeće, jednostavno nije dozvolila da se cvijet oplodi.

U brojkama to znači da su na polju od dva hektara, a koje se strojno pobere za jedan dan, prije dvije godine imali šest i pol tona, a lani samo 1,1 tonu. Ove je godine ima više od pet tona.

Odmah s njive, nakon branja, prerađuje aroniju u sok, kojeg bi ove godine trebalo biti cca 6.000 litara.

S druge strane, i s klimom i uz sve moguće zaštite i poduzete mjere, se nešto čudno događa jer je nasad navodnjavao lani čak 70 dana, a deset dana još u ožujku, što nikada prije nije bio slučaj. Nasadi ovog voća, pak, moraju se svaki četvrti dan obvezno zaliti, i to barem s deset litara vode po jednoj biljci jer bez navodnjavanja, ali i odgovarajuće poljoprivredne mehanizacije, više nema ozbiljne poljoprivrede.

Obično se bere početkom rujna, ovisno o godini, a krajem travnja su grmovi u punom cvatu. Kaže da u stručnoj literaturi piše da se biljka aronije ne smrzava, ali cvijet da. Urod kad je godina jako rodna, može biti na 4 ha između 15 i 16 tona.

Više iz berbe 2020. godine pročitajte u članku od agrokluba.

View the embedded image gallery online at:
https://aronija-sok.eu/aktualno/14-aktualnosti#sigProId9d3c528bd9

 

Potražite i naručite "Sok od Aronije" DEMIT Aronija na sljedeći način:

  • Pošaljite nam email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Kontaktirajte nas na telefon: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Posjetite nas na sljedećoj adresi: Demit Aronija, 10370 Dugo Selo, Zagrebačka 29 od 08.00 sati do 16.00 sati

Provjereno 100% prirodna, 100% domaća Aronija!

Za sva pitanja slobodno nam se obratite.